Як Празі вдалося відновити тролейбусну мережу після 45-річної перерви

Поділитися:
ДослідженняДумкаІнноваціїІнструкціяСвіт

Для багатьох Прага відома завдяки своїм трамваям. Їх дуже багато і разом з трьома лініями метро вони формують мережу магістрального громадського транспорту. Трамвайні лінії охоплюють майже всі райони, проте межі досконалості немає. Тому міська влада Праги працює над покращення системи громадського транспорту.

Ще з 1936 року у Празі діяла тролейбусна мережа, яку закрили у 1972 році. Тоді одним з основних чинників був той факт, що Чехія отримувала дешеву нафту з Радянського союзу, через що експлуатація автобусів була вигіднішою. Втім, після того вже починаючи з 1979 року лунали ідеї щодо відновлення тролейбусної мережі у місті. У 90-х усі плани відклали. Повернулись до них уже в 2010-х. Так, 15 жовтня 2017 року після 45-річної перерви вулицями Праги знову поїхали тролейбуси за маршрутом №58.

Оновлена концепція тролейбусного руху не передбачає повного покриття маршрутів контактною мережею. Натомість дроти облаштовують лише на найбільш завантажених ділянках або на ухилах. На інших частинах маршруту тролейбуси рухатимуться, використовуючи заряд акумуляторів. Таким чином, розмивається межа між різними видами транспорту, адже їх можна також назвати електробусами з динамічним заряджанням. Для цього процесу не потрібні спеціальні установки на кінцевих зупинках, а заряджання відбувається від дротів прямо під час руху. Такий підхід дозволяє знівелювати основний недолік класичного тролейбусу, який полягає у негнучкості та залежності від контактної мережі, спецчастин та інфраструктури на кінцевих зупинках. 

Втім, один маршрут — це лише початок. Міська влада вже має велику кількість планів щодо подальшого розвитку мережі. Так, у 2024 році очікується запуск тролейбусного маршруту до аеропорту ім. Вацлава Гавела від станції метро Надражі Велеславин. Зараз цей зв’язок забезпечують автобуси маршруту №119, які курсують з інтервалом 3-5 хвилин та потерпають від переповненості. Для його заміни празький оператор громадського транспорту DPP вже заключив договір на поставку 20 трьохсекційних тролейбусів Škoda-Solaris 24m.

Також 25 квітня цього року міська рада затвердила розширення цього проекту. Тож тепер під електрифікацію підпадає сім автобусних маршрутів: №119, №131, №137, №140, №176, №191 та №201. Празькі посадовці стверджують, що тролейбуси добре зарекомендували себе під час дослідної експлуатації у попередні роки. Однією з основних причин є те, що вони легко долають складний рельєф міста. Для автобусів це є проблемою, адже під час подолання крутих підйомів їхній розхід палива сягає понад 52 л/100км,що має великий негативний вплив на екологію. Також аргументом на користь розвитку тролейбусу є можливість використання наявної енергетичної інфраструктури для живлення трамвайних ліній.

Очікується, що інвестиції в електрифікацію сприятимуть досягненню зеленої мети – скорочення викидів CO2 у Празі на 45% до 2030 року порівняно з 2010 роком. На цей момент загальна вартість проекту оцінюється у понад 1,76 млрд крон, строки реалізації — до 2027 року.

На фрагменті карти позначено запланований розвиток у лівобережних районах міста. Блакитним кольором позначені існуючі автобусні маршрути, зеленим — ділянки, на яких буде споруджена контактна мережа, червоним — ділянки, які тролейбуси долатимуть на автономному ходу.

Таким чином, Прага у найближчі роки отримає суттєве покращення своєї транспортної системи, яка розвивається, базуючись на принципах сталого розвитку.

А за цим посиланням можна переглянути усі плани щодо електрифікації автобусних маршрутів у Празі.

Сподобалось?

Підтримати
Опубліковано: 15.06.2022
Лев Іванець
громадський транспортмобільністьПрагатролейбус

0 комментар(і/ів):

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Ми використовуємо файли cookie для аналітики та вдосконалення нашого сайту. Ви погоджуєтеся на використання наших файлів cookie, закриваючи це вікно повідомлення або продовжуючи використовувати наш сайт. Щоб дізнатися більше, перегляньте нашу оновлену Політику конфіденційності.

Прийняти