Публікуємо відкритий лист перевізників Києва до КМДА

Поділитися:
ДослідженняДумкаІнноваціїІнструкціяСвіт

Колеги, всі певне знають, що ми розробники транспортної моделі Києва та співрозробники Плану сталого розвитку міського транспорту Києва, що було зроблено на замовлення Світового Банку. Але не всім відомо, що за своєю філософією, той план створює ринкові можливості і основи для нормальної конкуренції між приватними та комунальними операторами перевезень пасажирів у місті Києві. Це була одна із умов при розробці Плану. Ми, разом із представниками Міжнародних фінансових організацій (МФО) щиро віримо, що приватні оператори потрібні ринку, потрібні комунальним операторам. Більш того, ми вбачаємо небезпеку і загрозу стрімкого росту автомобілізації на фоні сучасних процесів, низької якості послуг, а також раптового закриття громадського транспорту перед новими загрозами. Ринку потрібна увага! Ринку пасажирських перевезень потрібні зміни! Тому, ми надаємо свій блог у якості майданчику, де можуть висказатися бізнесмени, що інвестували у розвиток пасажирських перевезень в Києві. На днях, громадська Спілка «АСОЦІАЦІЯ ПЕРЕВІЗНИКІВ М. КИЄВА ТА КИЇВСЬКОЇ ОБЛАСТІ» направила до голови КМДА відкритий лист із описом своїх проблем і пропозиціями. Далі пряма мова:

Голові Київської міської
державної адміністрації
Кличку В.В.

вул. Хрещатик, 36, м. Київ, 01044

ВІДКРИТИЙ ЛИСТ ПРИВАТНИХ
ПЕРЕВІЗНИКІВ М.КИЄВАї

Шановний Віталію Володимировичу!

Громадська Спілка «АСОЦІАЦІЯ ПЕРЕВІЗНИКІВ М. КИЄВА ТА КИЇВСЬКОЇ ОБЛАСТІ» є громадським об’єднанням, створеним для здійснення та захисту прав, інтересів своїх членів та задоволення суспільних інтересів в сфері перевезення пасажирів автомобільним транспортом. Члени даного громадського об’єднання є господарюючими суб’єктами м. Києва та Київської області (ТОВ «Союз-Авто», ТОВ «Кийтранс-2005», ПП «Універсал-Транс», ТОВ «Транс Груп», ПП «Парк», ТОВ «Радонь», ТОВ «Транс-сіті», ПП «Базальт», ТОВ «Д-М Київтранс», ТОВ «Політехавто-Б»), основним видом діяльності яких є здійснення перевезень пасажирів на автобусних маршрутах загального користування в режимі маршрутного таксі м. Києва і їх доля на ринку перевезення пасажирів на автобусних маршрутах загального користування в режимі маршрутного таксі м. Києва складає більше 75 % (приблизно 1200 автобусів).

Повідомляємо, що приватні перевізники м. Києва, які обслуговують автобусні маршрути загального користування в режимі маршрутного таксі готові підтримувати ініціативи Київської міської влади стосовно введення в експлуатацію автоматизованої системи обліку оплати проїзду (АСОП) в міському пасажирському транспорті міста незалежно від форм власності та готові брати активну участь в даному процесі.

Відповідно до договірних зобов’язань перед Київською міською владою, підприємства-перевізники постійно оновлюють парк автобусів, які використовуються для перевезення пасажирів на автобусних маршрутах м. Києва. Так, впродовж 2016-2019 років підприємствами-перевізниками не комунальної форми власності було придбано 400 нових автобусів на суму понад 700 млн. грн.

На сьогодні Київською міською владою планується введення в експлуатацію автоматизованої системи обліку оплати проїзду (АСОП) в міському пасажирському транспорті міста незалежно від форм власності.

Введення в експлуатацію даної системи із запропонованим функціоналом прогнозовано не задовольнить очікуваних сподівань від її роботи як пасажирів, так і перевізників.

Зважаючи на прогнозоване збільшення операційних витрат підприємств-перевізників, пов’язаних з підключенням рухомого складу до автоматизованої системи обліку оплати проїзду, її технічним обслуговуванням, залученням додаткового персоналу для здійснення контролю оплати проїзду пасажирами в рухомому складі з використанням платіжних систем, підприємства не підтримують впровадження автоматизованої системи обліку оплати проїзду із запропонованим функціоналом і в такому вигляді, оскільки це призведе до суттєвого подорожчання вартості проїзду орієнтовно до 12-15 грн., тому з метою прискорення процесу введення в експлуатацію автоматизованої системи обліку оплати проїзду на автобусних маршрутах загального користування в режимі маршрутного таксі та її ефективної роботи просимо врахувати нижчевказані пропозиції.

1. Провести тендер на Prozorro з визначення Оператора, який буде здійснювати справляння плати за транспортні послуги, що надаються та оплачуються з використанням електронного квитка. Головними критеріями при визначенні умов конкурсу повинні бути:

– придбання валідаторів, обладнання ними автобусів та їх технічне обслуговування здійснюється за рахунок власних коштів Оператора;

– мінімальна комісія Оператора від суми кожного платежу, здійсненого пасажиром за транспортні послуги з використанням електронного квитка або у інший безготівковий спосіб;

– унеможливити стягування додаткових плат Оператором з перевізників, пов’язанних з функціонування безготівкової системи оплати проїзду, крім комісії від суми кожного платежу здійсненого пасажиром за транспортні послуги з використанням електронного квитка або у інший безготівковий спосіб;

– можливість здійснення плати пасажиром за транспортні послуги за допомогою будь яких платіжних систем;

– мінімальні терміни зарахування коштів на рахунок перевізника, які надходять на рахунок оператора за сплачені пасажирами транспортні послуги;

– передбачити можливість здійснювати плату за проїзд (у разі відсутності у пасажира можливості здійснити оплату за проїзд в інший спосіб) готівкою.

Крім того, вважаємо що Розпорядження виконавчого органу Київської міської ради (КМДА) від 27 квітня 2018 року № 706 та від 22 жовтня 2018 року № 1887, відповідно до яких КП «ГІОЦ» (без проведення будь яких тендерів) визначено особою, уповноваженою здійснювати справляння плати за транспортні послуги, що надаються та сплачуються з використанням АСОП, а також визначено що КП «ГІОЦ» є єдиним оператором що має право надавати послуги з користування та обслуговування елементів АСОП на підставі договорів про надання послуг в АСОП, що укладаються з перевізниками, агентами, банками, фінансовими установами, суперечать вимогам Антимонопольного законодавства України та Закону України «Про публічні закупівлі».

2. Також просимо врахувати той факт, що в місті Києві більше 2 700 зупинок громадського транспорту, а на автобусних маршрутах загального користування в режимі маршрутного таксі посадка та висадка пасажирів з автобуса проводиться на їх вимогу у місцях зупинки громадського транспорту, а також в інших місцях з обов’язковим дотриманням Правил дорожнього руху, тому фізично неможливо облаштувати всі місця зупинок автобусів, які працюють в режимі маршрутного таксі, точками продажу або терміналами по продажу електронних квитків. Тому для зручності пасажирів та недопущення безкоштовного проїзду пасажирів по причині неможливості придбання електронного квитка, просимо розглянути можливість дозволити сплачувати за транспортну послугу і готівкою.

3. Враховуючи, що КП «ГІОЦ» буде щомісячно отримувати значні прибутки від функціонування автоматизованої системи оплати проїзду (АСОП). Пропонуємо, щоб придбання валідаторів, обладнання ними автобусів та їх технічне обслуговування здійснювалися за рахунок власних коштів КП «ГІОЦ».

4. Київській міській владі необхідно врегулювати питання відшкодувати перевізникам, які обслуговують автобусні маршрути загального користування в режимі маршрутного таксі м. Києва, вартість оплати за перевезення пасажирів-пільговиків, які користуються «Карткою киянина», а також іногородніх пасажирів-пільговиків, яким пільги надані на рівні держави та укладання відповідних договорів про порядок компенсації пільгового проїзду з підприємствами міського пасажирського транспорту незалежно від форми власності, які працюють на автобусних маршрутах в режимі маршрутного таксі.

5. Відповідно до пункту 4 статті 9 Закону України «Про застосування реєстраторів розрахункових операцій у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг» реєстратори розрахункових операцій та розрахункові книжки не застосовуються при продажу проїзних і перевізних документів на залізничному (крім приміського) та авіаційному транспорті з оформленням розрахункових і звітних документів та на автомобільному транспорті з видачею талонів, квитанцій, квитків з нанесеними друкарським способом серією, номером, номінальною вартістю, а також при продажу білетів державних лотерей через електронну систему прийняття ставок, що контролюється у режимі реального часу центральним органом виконавчої влади, що реалізує державну політику у сфері казначейського обслуговування бюджетних коштів, та квитків на відвідування культурно-спортивних і видовищних закладів;операцій з купівлі-продажу іноземної валюти, якщо такі операції виконуються не в касах уповноважених банків, тому впровадження електронного квитка унеможливлює виконання перевізниками вимог даного Закону і передбачає використання реєстраторів розрахункових операцій та розрахункові книжки у разі здійснення оплати за проїзд на автомобільному транспорті в безготівковій формі з використанням електронних платіжних засобів.

6. Повідомляємо, що навесні 2019 року в м. Києві був презентований сервіс для спільних поїздок Uber Shuttle. Перевезення пасажирів автобусами Uber Shuttle здійснюються без будь яких дозвільних документів. На сьогодні в м. Києві автобуси сервісу Uber Shuttle здійснюють регулярні пасажирські перевезення на 22 самовільно відкритих маршрутах, а кількість автобусів задіяних на нелегальних перевезеннях складає більше 400 автобусів. Відповідно ст.39 Закону України “Про автомобільний транспорт” документами на підставі яких перевізник здійснює регулярні пасажирські перевезення є ліцензія, договір із органами виконавчої влади та органами місцевого самоврядування чи їх дозвіл, паспорт маршруту, документ, що засвідчує використання автобуса на законних підставах, інші документи, передбачені законодавством України.

Дана ситуація призводить до перерозподілу пасажиропотоків та завдає щоденно значних збитків перевізникам, які здійснюють на законних підставах перевезення пасажирів на автобусних маршрутах в режимі маршрутного таксі м. Києва.
Неодноразові звернення до Департаменту транспортної інфраструктури виконавчого органу Київської міської ради (КМДА), Управління патрульної поліції у м. Києві та Державної служби України з безпеки на транспорті ніяких дієвий результатів не дало, тому просимо вжити дієвих заходів для припинення нелегальних перевезень автобусами брендованими сервісом Uber Shuttle на 22 самовільно відкритих автобусних маршрутах в м. Києві.

7. Необхідно розробити та погодити порядок видачі електронного квитка або карт для оплати проїзду пільговим категоріям пасажирів, яким пільги надані на рівні держави і які не мають право на отримання багатофункціональної електронної картки «Муніципальна картка «Картка киянина». Також необхідно розробити чіткий механізм компенсації (із зазначенням періодичності надходження коштів) київським перевізникам за перевезення всіх пасажирів, яким надано право безкоштовного проїзду на автобусних маршрутах, які працюють в режимі маршрутного таксі.

8. Законом України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України, спрямованих на запобігання виникнення і поширення коронавірусної хвороби (COVID-19)» від 17 березня 2020 року № 530-IX (далі – Закон), внесені зміни до статті 14-1 Закону України «Про торгово-промислові палати в Україні», згідно з якими встановлення Кабінетом Міністрів України карантину відноситься до форс-мажорних обставин (обставин непереборної сили) які є надзвичайними та невідворотними обставинами. Згідно з пунктом 1 постанови Кабінету Міністрів України від 11 березня 2020 р. № 211 «Про запобігання поширенню на території України коронавірусу COVID-19» (далі – Постанова) з 12 березня на усій території України установлено карантин, що об’єктивно завдало перевізникам значних збитків та призвело до фактичного унеможливлення виконання багатьох фінансових зобов’язань (кредити, податки, розрахунки з постачальниками пального та запчастин, тощо), які були взяті до карантину.

Крім того, відповідно до вищевказаної Постанови перевізників зобов’язано здійснювати перевезення пасажирів тільки по сидячим місцям і тому перевезення пасажирів на більшості маршрутів м. Києва, які відновлені з 23 травня 2020 року є збитковими для перевізників.

Враховуючи наявність об’єктивних обставин та з метою пом’якшення негативних фінансових наслідків від карантинних заходів для приватних перевізників м. Києва, які діяли і продовжують діяти в нашій державі, просимо перенести термін впровадження автоматизованої системи обліку оплати проїзду рухомого складу на автобусних маршрутах в режимі маршрутного таксі міста Києва, які обслуговуються приватними перевізниками м. Києва на 01 червня 2021 року.

9. На сьогодні в Міністерстві інфраструктури України готуються зміни до Закону України «Про автомобільний транспорт», Постанови Кабінету Міністрів України від 03.12.2008 р. № 1081 «Про затвердження Порядку проведення конкурсу з перевезення пасажирів на автобусному маршруті загального користування» та інші законодавчі акти, відповідно до яких буде здійснено перехід від проведення конкурсів на визначення перевізників на маршрутах загального користування на купівлю транспортної послуги містом через Prozorro у перевізників, які мають достатню кількість рухомого складу необхідну для якісного виконання транспортної роботи на автобусних маршрутах, в тому числі і на автобусних маршрутах загального користування, які працюють в режимі маршрутного таксі.

Тому пропонуємо впровадити систему АСОП на автобусних маршрутах загального користування, які працюють в режимі маршрутного таксі після внесення вищевказаних змін до законодавства.

Враховуючи вищевикладене з метою прискорення процесу введення в експлуатацію автоматизованої системи обліку оплати проїзду в міському пасажирському транспорті міста та її ефективної роботи на автобусних маршрутах в режимі маршрутного таксі, просимо врахувати зауваження та пропозиції приватних перевізників м. Києва, а також надати роз’яснення стосовно оплати за транспортні послуги перевізнику (яка сума буде надходити перевізнику, у разі користування пасажирами проїзними квитками, учнівськими та студентськими квитками, а також Kyiv Smart Card), а також надати роз’яснення стосовно порядку відшкодування перевізникам коштів за перевезення пасажирів, які користуються карткою «Муніципальна картка «Картка киянина» та іногородніх пасажирів-пільговиків, яким пільги надані державою.
Про результати розгляду та прийняті рішення просимо проінформувати нас за адресою: 02121, м. Київ, вул. Колекторна, 17 (5 поверх).

З повагою,
Голова спілки І. Мойсеєнко

Джерело.

Сподобалось?

Підтримати
Опубліковано: 15.06.2020
громадський транспортелектронний квитокКиївмаршруткитранспортна робота

10 комментар(і/ів):

  • Ржавые маршрутки и заторы: МВФ не требует реформы пассажирских перевозок. А жаль - Погода

    18.06.2020 о 15:06

    […] написания этой колонки стало опубликованное открытое письмо ассоциации частных перевозчиков […]

    Відповіcти
  • Ржавые маршрутки и заторы: МВФ не требует реформы пассажирских перевозок. А жаль — Мой курс

    18.06.2020 о 15:06

    […] написания этой колонки стало опубликованное открытое письмо ассоциации частных перевозчиков […]

    Відповіcти
  • Ржавые маршрутки и заторы: МВФ не требует реформы пассажирских перевозок. А жаль — Zcona

    18.06.2020 о 15:06

    […] написания этой колонки стало опубликованное открытое письмо ассоциации частных перевозчиков […]

    Відповіcти
  • Ржавые маршрутки и заторы: МВФ не требует реформы пассажирских перевозок. А жаль - Новости

    18.06.2020 о 15:06

    […] написания этой колонки стало опубликованное открытое письмо ассоциации частных перевозчиков […]

    Відповіcти
  • Ржавые маршрутки и заторы: МВФ не требует реформы пассажирских перевозок. А жаль — Учебный сайт

    18.06.2020 о 15:06

    […] написания этой колонки стало опубликованное открытое письмо ассоциации частных перевозчиков […]

    Відповіcти
  • Ржавые маршрутки и заторы: МВФ не требует реформы пассажирских перевозок. А жаль - Свежие новости

    18.06.2020 о 15:06

    […] написания этой колонки стало опубликованное открытое письмо ассоциации частных перевозчиков […]

    Відповіcти
  • Ржавые маршрутки и заторы: МВФ не требует реформы пассажирских перевозок. А жаль — Наш блог

    18.06.2020 о 15:06

    […] написания этой колонки стало опубликованное открытое письмо ассоциации частных перевозчиков […]

    Відповіcти
  • Ржавые маршрутки и заторы: МВФ не требует реформы пассажирских перевозок. А жаль — Информатор

    18.06.2020 о 16:06

    […] написания этой колонки стало опубликованное открытое письмо ассоциации частных перевозчиков […]

    Відповіcти
  • Ржавые маршрутки и заторы: МВФ не требует реформы пассажирских перевозок. А жаль — Версии

    19.06.2020 о 08:06

    […] написания этой колонки стало опубликованное открытое письмо ассоциации частных перевозчиков […]

    Відповіcти
  • Uber відповів маршрутникам Києва – Про мобільність | Блог команди а+c

    22.06.2020 о 19:06

    […] відповів Асоціації перевізників Києва, що ми публікували раніше. Колеги з “Асоціації перевізників” пропонують […]

    Відповіcти
Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Ми використовуємо файли cookie для аналітики та вдосконалення нашого сайту. Ви погоджуєтеся на використання наших файлів cookie, закриваючи це вікно повідомлення або продовжуючи використовувати наш сайт. Щоб дізнатися більше, перегляньте нашу оновлену Політику конфіденційності.

Прийняти