Як в країнах Європи регулюють використання електросамокатів

Поділитися:
ДослідженняДумкаІнноваціїІнструкціяСвіт

Ринок оренди електросамокатів у світі в останні роки переживає бум, вони стають все більш популярними в міських районах і серед молоді.

За прогнозами Statista, дохід тільки на європейському ринку спільного використання електросамокатів цього року досягне 651,90 млн євро, а кількість користувачів досягне 55,5 млн до 2026 року.

Електросамокати розглядаються як простий, відносно доступний спосіб пересування для людей. Однак смертельні випадки та аварії за участю електросамокатів спонукають уряди країн світу уважніше ставитися до використання такого виду транспортних засобів.

Варто почати з того, що в деяких країнах Європи не визначені чіткі правила для користувачів електросамокатів. В Україні, Туреччині, Албанії, Вірменії, Естонії та багатьох інших країнах відсутнє законодавство для користувачів електросамокатів. Зазвичай і відсутнє покарання за порушення правил дорожнього руху цими транспортними засобами. Угорщина, Литва та Чорногорія зараз знаходяться на стадії розробки відповідного законодавства для контролю руху електросамокатів. 

Але існує багато країн-першопрохідців, які вже на офіційному законодавчому рівні запровадили обмеження та правила для користувачів електросамокатів. Ці європейські країни скористалися найлегшим і найшвидшим методом встановлення контролю над користувачами електросамокатів, а саме встановлення ідентичних законів як і для велосипедистів.

Влада в Швейцарії, Норвегії, Словаччині, Бельгії , Хорватії та багатьох інших країнах Європи уникає пошуку варіантів по обмеженню швидкості руху, виділенню такому транспорту окремих ділянок для пересування, введення вікових обмежень та обов’язкове використання екіпірування.  Але навіть такий підхід позитивно впливає на контроль за використанням цих транспортних засоюів на вулицях міст.

Деякі країни Європи створили спеціальні правила користування електросамокатами на території своєї країни. Наприклад: 

  • Італія: використання електросамокатів повнолітніми особами та за наявності посвідчення особи, а також обмеження швидкості до 20 км/год на дорогах і 6 км/год в пішохідних зонах без автомобілів. 
  • Франція: обмеження швидкості до 10 км/год в деяких районах Парижа (навколо ключових туристичних визначних пам’яток), а також оператори надання послуг з оренди електросамокатів зобов’язали користувачів фотографувати запаркований пристрій заради боротьби з несанкціонованим паркуванням. 
  • Норвегія: заборона використання електросамокатів в нічний час, обов’язковий шолом користувачам до 15 років, покарання за водіння в нетверезому стані.
  • Фінляндія: заборона прокату електросамокатів після півночі у вихідні дні. 
  • Іспанія: обмеження швидкості до 25 км/год, заборона руху на тротуарах, автомагістралях і міських тунелях, обов’язкові шоломи для райдерів, введення технічних стандартів для електросамокатів.
  • Бельгія: обмеження швидкості до 25 км/год, але якщо водій хоче рухатись швидше, то йому необхідно отримати спеціальне водійське посвідчення.
  • Німеччина: обмеження швидкості до 20 км/год, обов’язкова комплексна гальмова система, використання переднього і заднього світла.
  • Австрія: обмеження швидкості до 25 км/год, рух дітей до 12 років має здійснюватись в шоломі і під наглядом особи якій виповнилось щонайменше 16 років. 

Після буму користування електросамокатами в різних країн виникла гостра потреба в створенні законодавчої бази для врегулювання користування даним видом транспорту. Тому країнам важливо не відставати від технологічних трендів як фізично, так і законодавчо.

Сподобалось?

Підтримати
Опубліковано: 07.10.2022
безпека дорожнього рухуелектросамокатимобільністьстала мобільність

0 комментар(і/ів):

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Ми використовуємо файли cookie для аналітики та вдосконалення нашого сайту. Ви погоджуєтеся на використання наших файлів cookie, закриваючи це вікно повідомлення або продовжуючи використовувати наш сайт. Щоб дізнатися більше, перегляньте нашу оновлену Політику конфіденційності.

Прийняти