Сім найпоширеніших питань про електромобілі. Відповідають експерти

Поділитися:
ДослідженняДумкаІнноваціїІнструкціяСвіт

 

На міжнародному салоні класичних і старовинних автомобілів Techno Classica в Ессені, Німеччина, ретро-автомобіль “Мерседес” реконструюють з електроприводом. Photo: Martin Meissner

Наслідки енергетичної кризи відчуваються всюди. Це є причиною занепокоєння багатьох, особливо людей з невисоким доходом. Вони замислюються над тим, щоб скоротити витрати і все більше придивляються до електромобілів.

Працівники платформи кругової мобільності SYSTEMIQ Тільман Вале і Матіас Балвег відповіли на найпоширеніші питання щодо електромобілів.

Питання 1. Яка дальність ходу електромобілів у порівнянні з автомобілями, що працюють на паливі?

Дальність ходу електромобілів загалом відповідає дальності ходу автомобілів, що працюють на паливі, і значно перевершує гібридні автомобілі. Електромобілі з живленням від акумулятора, зазвичай мають запас ходу до 350 кілометрів на одній зарядці.

Після розрядки акумулятора його можна зарядити на 80 відсотків за декілька годин або навіть півгодини для деяких потужних моделей. Хоча, звичайно, це також залежить від потужності зарядної розетки.

AP Photo/David Zalubowski
Nissan Leaf заряджається на станції підзарядки. Photo: David Zalubowski

Питання 2. Чи стали акумулятори на електромобілях кращими, ніж були в минулому?

Так, адже акумуляторні двигуни для електромобілів фактично розраховані на термін служби самого автомобіля.

Сьогодні близько 80% терміну служби автомобільної батареї становить від 12 до 15 років. Цей показник постійно зростає і найближчим часом може збільшитися до 20 років.

Питання 3. Чи можна придбати електромобілі б/в, і чи простий цей процес так, як придбання не електричних автомобілів?

Однозначно так. Однак на деяких ринках електромобілі настільки затребувані, що уживані автомобілі можуть бути дорожчими за нові.

Так само, як і при купівлі вживаного авто, що працює на паливі, вам знадобиться допомога технічних експертів для оцінки ймовірного терміну служби автомобіля, що залишився, щоб дати вам надійну оцінку вартості. Для сучасних батарей є складне аналітичне програмне забезпечення, яке може дати таку оцінку.

У паспорті акумулятора ЄС, що зараз на етапі підготовки, міститься вся необхідна інформація, що дозволяє отримати оцінку терміну служби акумулятора з мінімальними зусиллями. У середньостроковій перспективі купувати вживані електромобілі буде ще простіше, дешевше і надійніше, ніж звичайні автомобілі, що працюють за допомогою двигуна внутрішнього згоряння. 

Питання 4. Скільки коштує експлуатація електромобілів?

Витрати сильно різняться залежно від місцевих умов, але сьогодні експлуатація електромобілів дешевша, ніж автомобілів, що працюють на паливі. Вартість палива завжди мінлива, тоді як вартість електроенергії стабільніша.

Крім того, у багатьох країнах ЄС при покупці електромобіля ви можете отримати субсидії та звільнення від деяких податків, що знижує загальні витрати.

З 2020 року будь-який власник електромобіля в ЄС має право брати участь у програмі вуглецевих кредитів, щоб зробити свій внесок у покращення стандартів вимірювання викидів. Це може заощадити від 250 до 550 євро на рік. 

А завдяки меншій кількості запчастин, що рухаються, і меншому використанню гальм (оскільки електромобілі в основному гальмують за допомогою індукції для зарядки акумулятора), витрати на їх обслуговування знижуються приблизно на 60-90%.

Однак страховка на електромобілі може бути вищою, оскільки вони, як правило, потужніші при розгоні і важчі через свою батарею. Однак це лише один із багатьох компонентів, які впливають на загальну вартість експлуатації електромобіля.

Питання 5. Як електромобілі вплинуть на економіку та як це відбуватиметься у різних країнах Європи? 

Електромобілі, безперечно, вплинуть на економіку. Насамперед, їх експлуатація набагато дешевша, що сприятливо позначиться на домогосподарствах з низьким рівнем доходу.

Але, крім того, збільшення попиту електромобілі означає необхідність створення нової інфраструктури для зарядки. Отже, ця інфраструктура вимагатиме інвестицій та створить безліч робочих місць для виробничників та електриків. На цьому можливості працевлаштування не закінчуються, оскільки люди потрібні також для роботи над металами, з яких виготовляються батареї.

AP Photo/Michael Sohn

Автомобілі Tesla припарковані на будівельному майданчику нового заводу Tesla Gigafactory з виробництва електромобілів у Груєнхайді під Берліном, Німеччина. Photo: Michael Sohn

Ця нова інфраструктура вимагатиме нових та різноманітних навичок у виробництві. Це означає нові можливості для країн, таких як Великобританія, які не були настільки потужними у виробництві автомобілів, що їздять на паливі. Крім того, це також відкриває конкуренцію з боку неєвропейських країн.

Звичайно, внаслідок цього може скоротитися кількість робочих місць у сфері обслуговування автомобілів, але загальні економічні перспективи є сприятливими як для економіки, так і для окремих людей.

Питання 6. Чи подешевшають електромобілі до введення у 2035 році заборони на автомобілі, що працюють на паливі?

Так, не тільки тому, що технологія виробництва батарей значно прогресує (до 2030 року можливе зниження вартості приблизно на 50%), а й тому, що електромобілі простіші у виробництві. Вони вимагають набагато менше рухомих частин.

До 2030 року виробничі витрати можуть знизитися на 20-40%, і автомобілі будуть дешевшими в експлуатації та створенні, ніж сьогодні.

Питання 7. Наскільки безпечні електромобілі та як вони поводяться у різних умовах?

Дивлячись на Tesla, можна дійти висновку, що електромобілі безпечніші, ніж автомобілі, що працюють на паливі. Tesla постійно займає місце найбільш безпечного автомобіля в краш-тестах, тому що акумулятор неймовірно стійкий.

Аналогічним чином, погода, схоже, немає такого сильного впливу на функціональність електромобілів, як на автомобілі з бензиновим двигуном. У Норвегії найбільше електромобілів на душу населення. Очевидно, екстремальні морози в цій країні не вплинули на них настільки, щоб відштовхнути людей.

В екстремальних погодних умовах електромобілі, як не дивно, безпечніші, ніж автомобілі, що працюють на паливі. Це тому, що електрична система повністю герметична і відповідає найвищим стандартам. Електричний двигун не вимагає всмоктування повітря, як двигуни внутрішнього згоряння. Вони можуть їздити дуже глибоко під водою, не забруднюючи її нафтою, тому що немає такого ризику витоку різних речовин.

Сподобалось?

Підтримати
Опубліковано: 08.08.2022
електромобілімобільність

0 комментар(і/ів):

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Ми використовуємо файли cookie для аналітики та вдосконалення нашого сайту. Ви погоджуєтеся на використання наших файлів cookie, закриваючи це вікно повідомлення або продовжуючи використовувати наш сайт. Щоб дізнатися більше, перегляньте нашу оновлену Політику конфіденційності.

Прийняти