Як оптимізувати маршрути шкільних автобусів?

Поділитися:
ДослідженняДумкаІнноваціїІнструкціяСвіт

Програмне забезпечення для оптимізації маршрутів допомагає учням Об’єднаних Арабських Еміратів щодня безпечно добиратись до школи, і водночас знижує витрати та викиди шкідливих речовин.

Підтримка безпечної та ефективної роботи шкільного транспорту є складним завданням. STS скоротив час проїзду, кількість шкільних автобусів, які використовували, і пройдені кілометри

Щоб отримати доступ до системи освіти, учні повинні щодня безпечно та вчасно діставатися до школи. Якщо використовувати для забезпечення цієї потреби шкільні автобуси, варто враховувати, що тут важливу роль відіграє ефективна транспортна мережа. В Європі автобуси, міжміські автобуси та мікроавтобуси є основними видами транспорту  для шкільних поїздок дітей. У США 26 мільйонів дітей щодня їдуть автобусами до школи та назад. Підтримка безпечної та ефективної роботи шкільного транспорту – складне завдання. Нинішня пандемія створила додаткові виклики для операторів шкільних автобусів. Приклад із Дубая показує, наскільки складним може бути логістичне планування маршрутів та мереж шкільних автобусів, а також те, як технології можуть покращити цей процес.

STS (School Transport Services) – найбільший постачальник приватних шкільних автобусів в Об’єднаних Арабських Еміратах (ОАЕ). Компанія щодня перевозить понад 80 000 школярів, пропонуючи послуги транспортування від дому до школи та назад – не тільки в Дубаю, але й через національні кордони шести з семи Еміратів. Для своїх маршрутів вона використовує понад 2800 автобусів.

Природно, для планування перевезень учнів і, відповідно, побудови маршрутів шкільних автобусів, необхідно враховувати численні фактори: кількість учнів; їхні пункти відправлення; очікуваний час подорожі та прибуття; різні типи доріг та обмеження швидкості в Еміратах та умови руху під час поїздки. Важко повірити, але донедавна компанія керувала маршрутизацією за допомогою ручок, паперів та простих розрахунків в Excel.

«Планування маршрутів для близько 3000 автобусів стало для нас дуже складним завданням» – пояснює Хіна Шейх, керівник відділу планування в STS. “Наша залежність від досвіду та знань водіїв була дуже великою”.

Інструмент планування для оптимізації маршрутів шкільних автобусів

Але в 2019 році STS вирішив перейти на професійний інструмент для планування маршрутів. Вони обрали PTV Route Optimizer, програмне забезпечення, яке зазвичай використовується для оптимізації логістичних процесів. Команда експертів PTV тісно співпрацювала зі STS, щоб зрозуміти бізнес-вимоги та відповідним чином налаштувати систему.

Хіна Шейх каже: «Планування маршрутів для шкіл – складний процес, що відрізняється від перевезення вантажів “від пункту до пункту” у звичній логістиці. У нас є дуже цінний “вантаж” – школярі. І наш сервіс повинен бути розумним, своєчасним та передусім – безпечним».

При налаштуванні системи слід було приділити особливу увагу безпеці школярів на пунктах посадки та висадки, а також максимальному часу, який їм дозволяється проводити в автобусах. Важливо було використати оптимальну кількість автобусів та обмежувати відстань проїздки, намагаючись забезпечити дітям благополуччя та безпеку, а також зменшити витрати.

«Одна з основних речей, яка змінилася з тих пір, як ми почали використовувати програмне забезпечення, полягає в тому, що ми досягли більш високої ефективності», – каже Хіна Шейх. «Програмне забезпечення підтримує наші транспортні плани, об’єднуючи зазначені місця зупинок в оптимальні маршрути шкільних автобусів. Ми можемо зменшити кількість необхідних транспортних засобів. Економія автобусів також означає економію всіх інших додаткових витрат, таких як пальне, плата за проїзд, дозволи, зміни водіїв, зарплата контролера, тощо. Це призводить до економії в грошовому плані, а також до зменшення нашого вуглецевого сліду».

На додаток до скорочення необхідних транспортних засобів, ми спостерігаємо зменшення пробігів. Оптимізація маршрутів шкільного автобуса призводить до скорочення часу водіння та поліпшення пунктуальності.

Задоволеність клієнтів

«Одна з найбільших переваг – задоволеність клієнтів», – стверджує Хіна Шейх. – «Як батьки, ви не хочете, щоб ваша дитина була в автобусі занадто довго. З найефективнішим планом маршруту дитина менше їде в автобусі. Батьки задоволені і заохочують інших батьків приєднатися до використання такого транспорту».

Шейх додала, що STS має переваги і в багатьох інших сферах: «Наприклад, коли нова школа приєднується до системи, і ми домовляємося про те, скільки автобусів може бути оптимально використано. Маючи кількість студентів, які, ймовірно, користуватимуться нашими послугами, ми можемо запропонувати найкращу ціну, оскільки ми вже знаємо, скільки автобусів нам знадобиться”.

Програмне забезпечення для оптимізації маршрутів дозволяє плануванню бути динамічним, що особливо корисно під час поточної пандемії. «Covid-19 поставив перед нами багато нових викликів», – каже Шейх, – «У наших регіонах школи дозволяють батькам вирішувати, чи будуть їхні діти відвідувати очне навчання, чи навчатимуться онлайн. Існує багато обмежень щодо шкільних автобусів: кількість учнів, яка може проїхати в автобусі водночас, зменшилася вдвічі. Це дуже ускладнило планування. Але інтенсивно використовуючи оптимізатор маршрутів PTV для кожної школи, ми можемо швидко адаптуватися до нових правил».

Програмне забезпечення для планування маршрутів

Будь то в логістиці чи в шкільному транспорті, дізнайтеся, як програмне забезпечення PTV Route Optimizer може покращити ваші операції.

Ознайомитись з повною історією успіху STS можна за посиланням – https://company.ptvgroup.com/fileadmin/Resources/Resources-Library/EN/success-stories/PTV-Group_Success-Story_PTVRouteOptimiser_STS2020.pdf  

Джерело – https://blog.ptvgroup.com/en/city-and-mobility/optimize-school-bus-routes/

Сподобалось?

Підтримати
Опубліковано: 15.02.2021

Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /home/up300079/pro-mobility.org/www/wp-content/themes/promobilnist/single.php on line 96

0 комментар(і/ів):

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Ми використовуємо файли cookie для аналітики та вдосконалення нашого сайту. Ви погоджуєтеся на використання наших файлів cookie, закриваючи це вікно повідомлення або продовжуючи використовувати наш сайт. Щоб дізнатися більше, перегляньте нашу оновлену Політику конфіденційності.

Прийняти