Лісабон: Зелена Столиця 2020

Поділитися:
ДослідженняДумкаІнноваціїІнструкціяСвіт

Стаття описує як Лісабон став одним з європейських першопрохідців сталого розвитку мобільності та міського життя. Місто офіційно визнано Зеленою столицею Європи 2020.

Лісабон – один з першопрохідців, коли мова йде про сталу мобільність і міське життя.

Лісабон отримав звання Європейська “Зелена Столиця 2020”, і не дарма: столиця Португалії вже давно йде до того, аби стати екологічно сталим “Smart City”. Коли Лісабону було присвоєно це звання, експертна група підкреслила ефективність міста в адаптації до зміни клімату, а також в забезпеченні сталості міської мобільності і транспорту.

Лісабон має чітку візію – повернути місто людям. В контексті мобільності це означає обмеження використання автомобілів та надання пріоритету сталим видам транспорту, таким як велосипед, громадський транспорт та пересування пішки.

Ось кілька прикладів:

  • У 2017 році Лісабон запустив систему прокату велосипедів, де електричні велосипеди складали дві третини автопарку, щоб заохотити їздити на велосипеді в більш гористих районах міста.
  • Понад 90% жителів Лісабона мешкають на відстані 300 метрів від зупинок громадського транспорту з високою частотою курсування.
  • У місті одна з найбільших у світі мереж пунктів зарядки електромобілів, тоді як 39% автомобілей міста – електричні.

Переформатування вуличного простору

“Місто хоче навчити своїх громадян, що вуличний простір належить їм, а не лише автомобілям”, – пояснює Пауло Хуманес, віце-президент з розвитку бізнесу та нової мобільності групи PTV, родом з Португалії. “Ось чому вони тимчасово закривають цілі проспекти, щоб витягнути людей на вулиці. А криза COVID-19 зараз навіть пришвидшила зміни в цьому напрямку “.

Як і багато інших європейських міст, Лісабон використовує пандемію для переформатування вулиць. Місця для паркування автомобілів прибирають, а замість них з’являються кав’ярні та ресторани просто неба. Мер Лісабона надав розпорядження встановити загальноміське обмеження швидкості до 30 км/год та розширити мережу велодоріжок до 200 кілометрів до 2021 року.

А використання велосипедів в Лісабоні субсидується: містяни можуть отримати ваучери на 100 євро для придбання стандартних велосипедів, 350 євро на електровелосипеди та до 500 євро допомоги для придбання вантажних велосипедів.

Один з наймаштабніших проєктів для “Зеленої столиці” – створення зони зменшених викидів – ZER в районах Avenida та Baixa, Chiado. В цих локаціях впроваджуються різноманітні заходи, накшталт обмеження доступу для автомобілів та скорочення місць для паркування; розширення тротуарів та створення нових велодоріжок; підсилення громадського транспорту та створення логістичного хабу в центрі.

“Протягом останніх років Лісабон був дуже далекоглядним і орієнтованим на майбутнє”, – говорить Пауло Гуманес, – “Ми в PTV були залучені до багатьох інноваційних проєктів, і місцева компанія EMEL використовує наше програмне забезпечення PTV Visum і PTV Vissim для планування. Вже п’ять років тому ми провели знамените Лісабонське дослідження спільно з Міжнародним транспортним форумом OECD, в рамках якого розглянули питання, як парк автономних автомобілів спільного використання може вплинути на міста, кількість автомобілів, кількість поїздок і автостоянок. Це місто безумовно одне з першопрохідців в Європі, коли мова йде про сталу мобільність та міське життя “.

Джерело: https://blog.ptvgroup.com/en/city-and-mobility/lisbon-green-capital/

Сподобалось?

Підтримати
Опубліковано: 19.10.2020

Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /home/up300079/pro-mobility.org/www/wp-content/themes/promobilnist/single.php on line 96

0 комментар(і/ів):

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Ми використовуємо файли cookie для аналітики та вдосконалення нашого сайту. Ви погоджуєтеся на використання наших файлів cookie, закриваючи це вікно повідомлення або продовжуючи використовувати наш сайт. Щоб дізнатися більше, перегляньте нашу оновлену Політику конфіденційності.

Прийняти