MaaS в Барселоні: 4 сценарії і 4 ключові висновки

Поділитися:
ДослідженняДумкаІнноваціїІнструкціяСвіт

Key_visual_Barcelona-3457688_small

Впроваджуючи мобільність як послугу (MaaS), оператори повинні переконатися, що система спільних поїздок (ride pooling system) приносить користь модальному розподілі перевезень (Modal Split) в місті, а не конкурує з ним. Для пасажирів це означає, що вони можуть забронювати та оплатити всі послуги мобільності за допомогою додатка, який пропонує їм кращий маршрут і вид транспорту для здійснення поїздки. Спільні поїздки можуть, наприклад, покривати першу милю від будинку до найближчої зупинки швидкісного транспорту, а також дають можливість підбирати і висаджувати інших пасажирів по дорозі.

Або навпаки, це хороший вид транспорту для останньої милі від автобусної або залізничної зупинки до кінцевого пункту призначення. У тих місцях, де місця для паркування рідкість, а час роботи громадського транспорту обмежено, це знову-таки доводить, що спільні поїздки краще, ніж каршерінг так як це дозволяє економити час на пошук місця для паркування автомобіля і є зручним і надійним рішенням. У збалансованої екосистемі мобільності, MaaS і громадський транспорт доповнюють один одного, скорочуючи кількість поїздок на особистих автомобілях. Моделі попиту на поїздки є основою для нових, більш орієнтованих на користувача служб мобільності.

Спільні поїздки в Барселоні

Давайте розглянемо для прикладу іспанське місто Барселона. PTV IBERIA, CARNET initiative і SEAT використовували програмне забезпечення PTV Visum і дані про мобільність зі смартфонів для створення «Лабораторії віртуальної мобільності» для Барселони. Її можна використовувати для визначення кількості здійснених там поїздок, щоб з’ясувати, як, в залежності від попиту, можна поліпшити послуги мобільності. За допомогою програмного забезпеченням PTV MaaS Modeller були розрахували і проаналізували чотири альтернативні сценарії, які заповнюють прогалини в громадському транспорті за допомогою використання автопарку за запитом в:

  • агломерації Барселони;
  • центрі міста;
  • районах, що охоплюють найбільш відвідувані туристичні пам’ятки: Sagrada Familia, парк Güell, частини центру міста, пляж і Montjuic;
  • райони з особливо високим попитом на громадський транспорт, який не завжди задовольняється.

Для послуг автопарку MaaS були розроблені наступні специфікації: всі транспортні засоби мають шість пасажирських місць, бронювання можливо аж до однієї хвилини до початку поїздки і пасажирам потрібно тільки змиритися з максимальним часом очікування до десяти хвилин. Розрахунок показав, що процес посадки і висадки займають до 60 секунд, а максимальна час у дорозі становить 15 хвилин.

Ключові висновки

  • Для обслуговування 10% попиту, в агломерації Барселони необхідний парк приблизно з 4 300 транспортних засобів і кожний транспортний засіб має перевозити в середньому понад 55 пасажирів в день.
  • В центрі міста, для обслуговування 10% попиту, для MaaS потрібно парк приблизно з 720 транспортних засобів і кожен автомобіль повинен обслуговувати понад 70 пасажирів в день.
  • Для надання послуг в районі між найбільш відвідуваними туристичними визначними пам’ятками, місто Барселона потребує парк близько з 200 транспортних засобів, за умови, що 20% пасажирів будуть використовувати новий вид транспорту.
  • В районах з меншою кількістю послуг громадського транспорту, де необхідна хоча б одна перевезення, для обслуговування 10% пасажирів буде потрібно парк приблизно з 400 транспортних засобів. При цьому кожний транспортний засіб має обслуговувати приблизно 35 пасажирів в день.

Джерело: http://www.traffic-inside.com/2018/10/26/maas-in-barcelona-4-scenarios-and-4-key-findings/

Переклад підготували: Ілона Королевська, Максим Дорош.

Сподобалось?

Підтримати
Опубліковано: 27.12.2018
mobilitymobility as a servicePTVPTV MaaS Modellerмобільністьмоделюванняпрограмне забезпеченнясталий розвиток

0 комментар(і/ів):

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Ми використовуємо файли cookie для аналітики та вдосконалення нашого сайту. Ви погоджуєтеся на використання наших файлів cookie, закриваючи це вікно повідомлення або продовжуючи використовувати наш сайт. Щоб дізнатися більше, перегляньте нашу оновлену Політику конфіденційності.

Прийняти