Побажання розробникам Комплексної схеми транспорту Києва

Поділитися:
ДослідженняДумкаІнноваціїІнструкціяСвіт

У наших традиціях містобудівного планування і проектування, звичайно, немає таких сучасних інструментів як Концепція інтегрованого розвитку або План сталої міської мобільності, зате є КСТ – комплексна схема транспорту. Це стратегічний документ, який регламентує розвиток транспортної системи будь-якого українського міста. Хоча, зараз мало у кого є актуальна КСТ, але Київ якраз її розробляє. Нам би хотілося дати деякі поради її розробникам. Що ми і поспішаємо зробити.

Якою хотілося б бачити транспортну стратегію Києва?

1) Прагматичною. Хотілося б бачити максимально прагматичну КСТ. У нас дуже обмежені ресурси: грошей вкрай мало і перспективи зростання не такі великі, як би нам хотілося. Крім того, децентралізація створює здорову конкуренцію між містами України і Києву не варто розраховувати на вливання з «союзного» бюджету на об’єкти інфраструктури. Розраховувати можна тільки на себе.

Нам здається, що варто оцінити бюджет розвитку Києва на транспорт, разом з кредитами від донорів, за минулі роки, збільшити його зростанням економіки. Можливо, накинути щось ще, усвідомлюючи, що ми звідкись гроші повинні будемо забрати. Наприклад, з соціалки. І таким чином провести «червону лінію» в питанні можливостей. Кожна лінія і точка на кресленнях в КСТ матиме свою вартість. І кількість ліній і точок у нас повинна бути суворо обмежена.

2) З чіткої пріоритизацією. У КСТ хотілося б бачити справжню піраміду пріоритетів режимів мобільності, виходячи з обсягів фінансування. Є підозра, що ми тільки на словах декларуємо, що пішохід для нас найважливіший, а автомобіль – самий неважливий учасник руху. Боємося, що якщо в КСТ оцінити вартість заходів для кожного з режимів мобільності, то може вийти зовсім дзеркальна картина. Однак, для початку потрібно порахувати: яка сумарна вартість заходів, які КСТ пропонує для пішоходів, велосипедного, громадського та автомобільного транспорту.

3) З м’якими заходами. Крім жорстких інфраструктурних заходів, в КСТ Києва хотілося б бачити пропозиції щодо поліпшення ситуації з допомогою «м’яких» заходів. Наприклад, ІТС, тарифна політика, просвіта і т.п.

4) З індикаторами і поточними показниками. Хотілося б бачити таблицю, в якій перераховані всі основні індикатори, за якими буде відбуватися оцінка всіх сценаріїв розвитку. Ймовірно також, у кожного індикатора повинна бути питома вага. Так, і хотілося б бачити поточні, базові значення кожного з індикаторів.

5) З критеріями оцінки. Для порівняння сценаріїв розвитку нам потрібно розставити пріоритети. Що для нас важливіше – гроші, час, екологія, комфорт? За якими критеріями і з якими їх вагами будуть порівнюватися сценарії?

6) З планом дій. В результаті роботи хотілося б бачити чіткий план дій з розвитку транспортної інфраструктури. Підкреслюємо: не варіативний, а саме чіткий і покроковий, розписаний по об’єктах і років. Нам здається, що це одна з основних задач КСТ Києва.

Якою буде київська КСТ? Вже дуже скоро дізнаємося! А якою б її хотіли бачити ви?

Сподобалось?

Підтримати
Опубліковано: 17.06.2020
Генеральний планКиївкомплексна схема транспорту

0 комментар(і/ів):

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Ми використовуємо файли cookie для аналітики та вдосконалення нашого сайту. Ви погоджуєтеся на використання наших файлів cookie, закриваючи це вікно повідомлення або продовжуючи використовувати наш сайт. Щоб дізнатися більше, перегляньте нашу оновлену Політику конфіденційності.

Прийняти