Ірина Бондаренко про 100 км вело інфраструктури Києва

Поділитися:
ДослідженняДумкаІнноваціїІнструкціяСвіт

Наша колега, Ірина Бондаренко, розібралася – де ж заховані ті 100 км інфраструктури, про які згадав київський міський горова. Далі її пряма мова.

Минулого тижня Віталій Кличко озвучив дані про 100 км велосипедної інфраструктури у Києві, що викликало багато запитань: де ж ці 100 км? Спільними зусиллями знайшли 100 і навіть більше, але не все так очевидно.

При підрахунку по вісі вулиці (тобто, скільки км вулиць і доріг обладнані велосипедної інфраструктурою):

  • 38,5 км велодоріжок (велодоріжки на Троєщині, Бажана, пр. Перемоги, Здолбунівська, Дніпровська набережна + ще кілька коротших),
  • 2 км велосмуг (Леонтовича, Драгомирова, розв’язка під Північним мостом),
  • 4,5 км змішаного руху по троутару (тротуари Північного мосту, Пішохідний міст, Володимирський узвіз),
  • 4,4 км змішаного туху по дорозі (вул. Труханівська),
  • 8,9 км смуги громадського транспорту, де дозволено рух велосипедистам,
  • 12,4 км рекреаційних велодоріжок або проїздів (Русанівський канал, Оболонська набережна, парки Кіото, Перемоги, Наталка, Юність, Відрадний, ВДНГ, Пирогів і велопішохідний міст).

Усього обладнаними транспортною велоінфраструктурою (без урахування рекреаційних, але з урахуванням смуг ГТ) можна вважати 55,6 км вулиць і доріг.

Департамент транспорту КМДА рахує велосипедну інфраструктуру в двосторонньому обчисленні (скільки кілометрів може проїхати велосипедист в одну сторону). За таким методом підрахунку транспортної велоінфраструктури стає 99,14 км (деякі велодоріжки односторонні). Так само, тут смуги ГТ враховані, а рекреаційні маршрути – ні. Загалом, у двосторонньому обчисленні кілометраж такий:

  • 64,9 км велодоріжок,
  • 3,8 км велосмуг,
  • 8,5 км змішаного руху по тротуару,
  • 8,7 км змішаного руху по дорозі,
  • 17,8 км смуг ГТ,
  • 15,2 км рекреаційних маршрутів,
  • 1,2 км – невідомо.

За методикою Дептрансу отримуємо 102,3 км велоінфраструктури (транспортної і рекреаційної) + 17,8 км смуг громадського транспорту.

У Велосипедній концепції Києва заплановано збудувати 240 км велоінфраструктури (рахується по вісі). Зі збудованих наразі маршрутів у Велоконцепції відображені 61,6 км (по вісі):

  • 55,6 км транспортної інфраструктури (з урахуванням смуг ГТ),
  • 6 км рекреаційної.

Ще 9,9 км веломережі збудовані не по Велоконцепції. Це велодоріжки у парках і на територіях ЖК (Французький квартал, Варшавський, Сонячна Рив’єра, Obolon Residences), а також одна з перших велодоріжок столиці по вул. Волгоградській.
Це – лише кілометраж, і тут не йдеться про якість. Наприклад, 5,2 км пр. Перемоги мало придатні для проїзду через бар’єри і незв’язність, а 5,4 км пр. Бажана відомі величезною кількістю травматичних і смертельних ДТП з велосипедистами. Також невідомо, чи всі з цих маршрутів введені в експлуатацію. Наприклад, велодоріжки у парку Юність мають цілий 1 км у двосторонньому обчисленні, але знайти їх на місці нелегко, бо там немає ані знаків, ані розмітки.

Дякую за допомогу в пошуці та актуалізації даних Станіслав Клименко (Stanislav Klymenko), Богдан Лепявко (Bogdan Lepiavko), Victor Petruk, Олександр Рак (Oleksandr Rak).

Методологічні вказівки.

Кілометраж порахований і поданий:

а) по вісі вулиці (скільки км вулиць і доріг обладнані для проїзду велосипедиста) – для простішого порівняння з Велоконцепцією Києва та іншими містами України та Європи;

б) у двосторонньому обчисленні (скільки км може проїхати велосипедист) – відповідно до методики Департаменту транспорту КМДА.

в) кілометраж не враховує нещодавно збудовані велосмуги навколо Золотих Воріт.

Сподобалось?

Підтримати
Опубліковано: 19.05.2020
велоінфраструктуравелосипедІрина БондаренкоКиїв

1 комментар(і/ів):

  • Міста світу облаштовують велоінфраструктуру після карантину. Які велопроєкти можна актуалізувати в Києві? | Хмарочос

    10.06.2020 о 12:06

    […] Транспортна спеціалістка Ірина Бондаренко нещодавно порахувала, що коли міська влада говорить про 100 кілометрів […]

    Відповіcти
Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Ми використовуємо файли cookie для аналітики та вдосконалення нашого сайту. Ви погоджуєтеся на використання наших файлів cookie, закриваючи це вікно повідомлення або продовжуючи використовувати наш сайт. Щоб дізнатися більше, перегляньте нашу оновлену Політику конфіденційності.

Прийняти