Зимові поїздки на велосипеді – вирішення проблем, рік за роком

Поділитися:
ДослідженняДумкаІнноваціїІнструкціяСвіт

«Зима йде» – принаймні, до північного півкулі. У холодну пору року велосипедисти стикаються з різними проблемами, включаючи темряву, сніг та слизькі дороги. Але чи обов’язково це означає, що велосипеди небезпечні або потрібно менше використовувати їх? Які заходи необхідно розробити, щоб підтримати використання велосипеду в зимовий період?

1

Рис. 1 – Снігова буря (Colville-Andersen 2009, CC BY-NC-ND 2.0)

Ми збираємося визначити основні ризики, пов’язані з використанням велосипеду у зимовий період і надати комплексні ідеї для планувальників та велосипедистів щодо способів їх вирішення. Адже поїздки на велосипеді – це користь і розвага для всіх цілий рік.

2 Рис. 2 – Денний трафік велосипедистів у Копенгагені (Colville-Andersen 2010, CC BY-NC-ND 2.0).

Проблеми

Проблеми, пов’язані з використанням велосипедів взимку, різноманітні. Сніг, лід та дощ можуть перетворити дорожнє покриття на ковзанку. Фактично, велосипедні доріжки, як правило, холодніші на 1-2°С, ніж решта дороги, що призводить до більш раннього та тривалого замерзання, Рисунок 3 (Alblas 2015 р).

3
Рис. 3 – Порівняння температури на велодоріжці та проїжджій частині дороги (Alblas 2015)

Муніципалітети часто не докладає зусиль для розчищення велосипедних доріжок взагалі або не так добре і вчасно, як автомобільні дороги. Кучугури снігу блокують велосипедні доріжки та узбіччя, змушуючи велосипедистів виїжджати на дорогу, де ризики  для життя значно більші, оскільки водії автомобілів не очікують їх появи.

4Рис. 4 – Рівень снігу на велосипедній доріжці (Gilliland 2010, CC BY-NC 2.0)

5

Рис. 5 – Неприваблива велосипедна доріжка в Нью-Йорку (Vance 2014, CC-BY 2.0)

Друга основна проблема – зниження видимості велосипедистів через зменшення світлового дня. Дані свідчать про те, що ризик нещасних випадків особливо високий в темний період часу або ранкові сутінки (Reurings, 2010). Низька видимість пояснюється простим принципом: чим більше велосипедистів, тим більш помітний кожен з них. Відповідно менше велосипедистів на дорозі взимку, менша видимість (Jacobsen, 2003; Fyhri & Bjørnskau, 2012).

Але якими є фактичні наслідки різних зимових умов на їх вплив на використання велосипеда? Давайте розглянемо на прикладі декількох міст та інших фактів.

Приклад дослідження м. Росток (Німеччина)

В місті Росток, що розташоване у Північній Німеччині, протягом кількох останніх років встановили кілька велосипедних лічильників. На Рисунку 6 показані дані чотирьох лічильників, які постійно контролювали кількість велосипедистів протягом останніх п’яти років.

6Рис. 6 – Кількість велосипедистів та погодні умови в м. Росток 2012-2014 рр. (Stadt Rostock 2015)

Багато фактів стають очевидними: кількість велосипедистів залежить від основних сезонних змін. Дуже холодна зима 2012/2013 року призвела до зменшення використання велосипедів порівняно з теплою зимою 2013/2014 року. Прохолодні та частково дощові місяці з грудня 2012 до березня 2013 року супроводжувались вологою весною. “Весняна перерва” в квітні 2013 року проходила за аналогічних температурних умов як і в березні 2014 року. Обидва рази, середня температура зростала з 0°С до майже 10°С. Також, дощова осінь 2013 року призвела до зменшення кількості велосипедистів. Ці наслідки призвели до збільшення поїздок на 13% між 2013 і 2014 роками на всіх чотирьох лічильниках загалом.

Дані також показують, що, незважаючи на холодні умови, значна частина велосипедистів продовжує їздити. Як показано на рисунку 7, обсяги велосипедних поїздок зменшуються приблизно на 50%, що свідчить про те, що близько 50% всіх вело поїздок здійснюється незалежно від сезонних умов.

В заключення, це свідчення показує, що кількість поїздок дійсно залежить від сезону, але також не спостерігається повна відмова від поїздок на велосипеді взимку.
7

Рис. 7 -Щомісячна відмінність від середнього показника (Stadt Rostock 2015)

Інші міста та факти

Що стосується Кельна (Німеччина), спостерігається подібна ситуація, (див. Рисунок 8). Кельн збирає дані про кількість велосипедистів протягом декількох років і робить їх загальнодоступними. Морозна зима 2009/2010 та 2010/2011 років відображає значно меншу кількість велосипедистів. Протилежним до цих років є зима 2011/2012, яка була досить теплою. Пізньої осені не тільки їздило більше людей, але й “весняна перерва” у березні 2012 року була значною.

Високий зв’язок між температурою та використанням велосипедів також відображений на Рисунку 9. На лівій частині діаграмі показано залежність обсягу велосипедів від різних температурних рівнів для трьох міст: Кельн (червоний), Росток (блакитний) та Портленд (зелений). Залежність є лінійною і спостерігається з дуже високим коефіцієнтом кореляції R2=0,91.

8
Рис. 8 – Обсяг велосипедістів та погодні умови в Кельні (діаграма на основі відкритих даних, наданих муніципалітетом Кельна)

9.1

9.2Рис. 9 – Обсяг велосипедистів залежно від середньої температури та опадів (діаграма на основі відкритих даних, наданих муніципалітетами Кельна, Ростока та Портленда)

З іншого боку, опади не мають такого чіткого зв’язку з обсягом велосипедистів. Хоча на правій частині діаграми спостерігається загальна тенденція до зменшення кількості велосипедистів протягом місяців з сильним дощем, коефіцієнт кореляції R2 досягає всього -0,22.

Бат і Стінсон (Bhat and Stinson,2004) представили комплексне дослідження, в якому вони вивчали численні фактори, що впливають на використання велосипедів. Вони відокремили досліджувану групу відповідно до домінуючого клімату. Фактично, сезонні умови виявилися ключовим фактором у контексті цього дослідження. Автори показали, що чим більше різниця в температурі між сезонами, тим менше велосипедистів взимку. Це означає, що відносно холодні регіони можуть зберігати високу частку поїздок протягом зими, якщо відносна різниця в температурі є низькою.

Інший загальний висновок полягає в тому, що міста з більш високою долею використання велосипедів мають меншу тенденцію до зменшення кількість велосипедистів зимою. Це може бути пов’язано з загальним збільшенням сприйняття безпеки. Але також інші фактори відіграють певну роль: на Рисунку 10 наведені приклади розподілу використання велосипедів для різних міст і країн, які очолюють Копенгаген та Нідерланди. Це вказує на те, що розвинена вело інфраструктура та більш високий пріоритет для велосипедних доріжок при прибиранні снігу мають значний вплив на зимовий велосипедний рух. Це покладає велику відповідальність на муніципалітети.

10
Рис. 10 – Загальна та зимова часта використання велосипедів серед інших видів транспорту (EPOMM 2014)

Використайте весь потенціал!

Заходи щодо вирішення ключових проблем, пов’язаних з велосипедним рухом взимку, різноманітні. Муніципалітети повинні враховувати потенційні проблеми і швидко їх вирішувати.  Але і велосипедисти можуть збільшити свою безпеку за допомогою декількох простих хитрощів.

 Рекомендації для

 Планувальників та органів місцевого самоврядування

 Комплексна стратегія використання велосипедів зимою починається в першу чергу зі створення інфраструктури. Уникайте встановлення елементів які, як правило, утворюють перешкоди взимку, такі як боларди, занадто вузькі криві та високі бордюри. Переконайтеся, що ваша велоінфраструктура є цілісноюРемонтуйте вибоїни і пошкодження дорожнього покриття до настання зими.

Дуже важливим аспектом є очищення велосипедних доріжок. Надайте пріоритет очищенню мережі велосипедних доріжок у графіку очистки (наприклад, Еребру, Копенгаген, Оулу). Забезпечте прохідність на велодоріжках для прибираючої техніки та інвестуйте в спеціальні снігоочисні машини, які підходять для велосипедних доріжок. Правильне планування вулиць передбачає простір для відвалу снігу, як показує порівняння в Торонто і Монреалі на Рисунку 11.

Деякі міста, такі як Зутермер (Нідерланди), добре проявили себе, створивши зимову та нічну мережу. Ці доріжки чистять першими від снігу. Крім того, вони мають яскраве освітлення. Застосування такої мережі в комбінації з промоцією та інформуванням може підвищити досвід використання велосипедів взимку.

11.1
Рис. 11 – Планування вулиці та відвал снігу (Komorowski 2015)

12
Рис. 12 – Пріорітетна розчистка велодоріжки у Амстердамі (Kunst 2010, CC BY-ND 2.0)

Якщо ви хочете перейти на наступний рівень, слідуйте проектам у Нідерландах та обігрівайте велосипедні доріжки. Так звані “асфальтові колектори” зберігають літнє тепло під землею та підігрівають велодоріжки, використовуючи принцип геотеплової енергії. Витрати оцінюються в 20-40 тис. євро за кілометр.

Ви також можете використовувати велосипедистів як джерело інформації для виявлення потреб велосипедного співтовариства. Муніципалітет Тампере (Фінляндія) реалізував проект, в якому велосипедистам було запропоновано повідомляти про умови очищення через соціальні мережі та отримали дуже хороші відгуки і результати (Koistinen 2015).

Заохочення через конкурси та кампанії, включаючи інформацію про видимість і одяг, перевірку та технічне обслуговування велосипедів, може підвищити рівень обізнаності серед усіх. Роздавайте таке обладнання як зимові шини, велосипедні ліхтарі та відбивачі.

Велосипедистів

13
Рис. 13 – Очищення велосипедних доріжок у Вашингтоні, округ Колумбія (DDOT 2011, CC BY-NC 2011)

Перш за все: вам не потрібно купувати дорогі речі, щоб їздити взимку. Проте рекомендується адаптуватись до більш складних умов. Це включає в себе удосконалення обслуговування велосипедів: змащуйте велосипедний ланцюг і регулярно перевіряйте гальма. Опустіть сідло, щоб ви могли діставати ногами до землі. Зменшіть тиск в шинах, а також використовуйте необхідний профіль гуми, який покращує зчеплення з дорогою. Ну і на сам кінець, використовуйте достатнє освітлення, щоб збільшити видимість.

Обов’язково, адаптуйте свою поведінку. Їдьте впевнено, але обережно. Водії автомобілів потенційно можуть збільшити час реакції, таким чином переміщайтесь в чіткому порядку. Рухайтеся по дорозі, якщо велодоріжка не очищена.

Наостанок найголовніше: Говоріть з  місцевою владою щодо  попиту на задовільну інфраструктуру та надання пріоритету при розчищенні снігу. Ви маєте ті самі права, що і будь-який інший учасник дорожнього руху!

Джерело – http://sutp.org/en/news-reader/winter-cycling-addressing-the-challenges-year-after-year-copy-14333.html  

Переклад:

Ілона Королевська

Олена Федорченко

Максим Дорош

 

Сподобалось?

Підтримати
Опубліковано: 22.01.2018
вирішення проблемзима

0 комментар(і/ів):

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Ми використовуємо файли cookie для аналітики та вдосконалення нашого сайту. Ви погоджуєтеся на використання наших файлів cookie, закриваючи це вікно повідомлення або продовжуючи використовувати наш сайт. Щоб дізнатися більше, перегляньте нашу оновлену Політику конфіденційності.

Прийняти