Топ-7 книг про мобільність і урбанізм, виданих за останні п’ять років

Поділитися:
ДослідженняДумкаІнноваціїІнструкціяСвіт

Вже сьогодні розпочнеться Книжковий Арсенал-2021, який триватиме п’ять днів. Це означає, що тисячі, десятки, сотні тисяч спраглих людей прагнутимуть купити нові книги. Ми зібрали перелік книг про мобільність, які можна буде знайти на Арсеналі, але не тільки. Enjoy.

Фото: Unsplash

Джейн Джейкобс, «Смерть і життя великих американських міст»

CANactions School

 “Смерть і життя великих американських міст” Джейн Джейкобс — одна з найвпливовіших книг в історії урбаністики, на видання якої вже давно чекала українська аудиторія читачів.

Хоча книга написана у 1950-х роках, вона досі залишається однією з найпопулярніших та найцитованіших настільних книг урбаністів та урбаністок по всьому світу. Лише англійською ця книга перевидавалась більше 50 разів.

Лернер Жайме, “Акупунктура міста”

Видавництво Старого Лева

Книга бразильського архітектора українського походження, консультанта ООН із питань міського планування розповідає, як перетворити міс­то на затишний і улюб­лений дім. 

Автор пояснює урбаністичну теорію «акупунктури міста» на прикладі багатьох країн; дотепно, зворушливо і поетично розповідає, як незначні заходи, що нагадують китайську медичну практику голковколювання, здатні призвести до величезних позитивних змін і зробити цей світ кращим.

На сайті видавництва друковані книжки вже закінчилися, адже книга видана ще в 2016 році. Однак можна придбати електронну версію.

Річард Флорида, “Криза урбанізму. Чому міста роблять нас нещасними”

Наш Формат

Річард Флорида – теоретик урбаністики, професор Торонтського університету. Штатний редактор Atlantic, New York Times, Wall Street Journal, Economist. Автор книжки «Homo creativus. Як новий клас завойовує світ».

У своїй новій праці Річард Флорида аналізує вплив сучасної урбанізації на економіку всього світу та пропонує варіанти, як подолати виклики сучасних міст.

Джефф Спек, “Правила пішохідного міста: 101 крок до створення кращих місць”

CANactions School

Практична, доступна та дієва інструкція з трансформації міст у привабливі простори, які потребують мінімального використання авто, спонукають мешканців до фізичної активності, розвивають економіку та зберігають ресурси планети.

Описаний автором підхід до планування життєвого простору є універсальним і змінюватиме поведінку людей незалежно від країни-походження.

Стефан Машкевич,  “Історія Київського міського транспорту. Кінець XIX – початок XXI ст.”

Варто

Автор книги – відомий дослідник історії транспорту Києва, учасник телевізійних програм “Київські історії” Стефан Машкевич. У книзі він розглядає  історію київського міського  транспорту від найперших проєктів до (друга половина XIX століття) до наших днів. 

Особливу увагу автор приділяє тому, як транспортні проєкти впливали на розвиток міста, а також новим суспільним відносинам та конфліктам, що виникли з появою міського транспорту.

Йен Ґел, “Міста для людей”

CANactions

Уже більше як п’ятдесят років Йен Ґел допомагає змінювати урбаністичні середовища в усьому світі. Для цього він вивчає, як люди користуються чи могли б користуватися простором, у якому живуть і працюють. У книзі він ділиться своїми дослідженнями про те, створювати чи відновлювати міський простір з урахуванням людського виміру.

Він дає методологію й інструментарій, якими користується сам, перетворюючи неефективні й непридатні для людей простори на те, чим вони, як він сам вірить, мусять бути — на міста для людей.

У книжці близько 700 картинок і фото, які ілюструють принципи й результати роботи Йена Ґела в різних країнах світу.

Девід Гарві. Бунтівні міста. Від права на місто до міської революції

Медуза

У своїй книзі відомий англо-американський економічний географ та антрополог Девід Гарві вводить поняття «право на місто», яке акумулює весь комплекс людських прав. Місто є соціальним та фізичним простором, де переплітаються конфлікти за економічні та символічні блага — виборюється гідна праця чи гендерна рівність. Місто — це парадоксальний простір утопічних експериментів містян та прагматичного планування девелоперів, тут вкорінюється нерівність і виробляється культура спротиву.

Коли ж міста бунтують? Глобальна фінансова криза 2008 року стала поштовхом для самоорганізованих протестних рухів, які, на думку Гарві, по-новому вимагають права на місто та надихають об’єднуватися заради соціально-економічних змін.

Сподобалось?

Підтримати
Опубліковано: 23.06.2021
книгамобільністьурбанізм

0 комментар(і/ів):

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Ми використовуємо файли cookie для аналітики та вдосконалення нашого сайту. Ви погоджуєтеся на використання наших файлів cookie, закриваючи це вікно повідомлення або продовжуючи використовувати наш сайт. Щоб дізнатися більше, перегляньте нашу оновлену Політику конфіденційності.

Прийняти