Що не так із ДНК українських вулиць

Поділитися:
ДослідженняДумкаІнноваціїІнструкціяСвіт

🧬В українських будівельних нормах (ДБН “Вулиці та дороги населених пунктів” та ДБН “Планування та забудова територій”) вулиці розглядаються як дороги для руху, переважно автомобільного, і класифікуються в залежності від призначення транспортного зв’язку.

Проте вулиця сама по собі це головний простір, де відбувається міське життя, соціальні, економічні, культурні, біологічні процеси. Саме вони роблять місто містом. Наслідком такої вади міського планування є тотальне пригнічення і витіснення життя з вулиць автомобільним транспортом 🚷🚳

Donald Appleyard “Livable Streets”

В умовах глобальних урбаністичних викликів (затори, забруднення повітря, шум, хаотична паркова, урбанізація, ущільнення, розповзання, занепад громадських просторів) критично важливо переосмислити роль та функції вулиць.

В результаті численних експертних та громадських обговорень в Лондоні було представлено двовимірну класифікацію вулиць. Вулиці було визнано такими, що виконують дві основні функції: Рух та Простір.

🚶‍♀️🚎Функція “Рух” (Р) орієнтована на переміщення людей, пішки або на велосипеді, в машинах або громадським транспортом.
⛲️🎡Функція “Простір” (П) відображає важливість самої вулиці як місця з огляду на соціальне, економічне та культурне життя на вулиці або прилеглих територіях, або з огляду на культурну або історичну значущість будівель, що оточують вулицю.

Ця схема демонструє дев’ять категорій вуличної класифікації, представленої “Transport for London” та прийнятої в ході проекту CREATE містом Таллінн. Даний підхід сильно впливає на сприйняття призначення вулиці, а також на підходи до проектування вулиць.

Ця схема створена для кращого розуміння концепції.
Це лише припущення того, які назви можна присвоїти вулицям в залежності від функцій. Типів вулиць може бути значно більше. Global street design guide пропонує 21 типи.

Щоб міста мали шанс залишатися містами, а не асфальтними полями з автомобілями, із окремими вкрапленнями життя, державні норми міського планування потребують розширення типології вулиць і визнання життя пріоритетною функцією.

Мобільність повинна це життя підсилювати, а не пригнічувати.

Джерело схеми:
London’s street family: Theory and case studies
CREATE Project Summary and Recommendations for Cities

Сподобалось?

Підтримати
Опубліковано: 04.11.2019

Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /home/up300079/pro-mobility.org/www/wp-content/themes/promobilnist/single.php on line 96

0 комментар(і/ів):

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Ми використовуємо файли cookie для аналітики та вдосконалення нашого сайту. Ви погоджуєтеся на використання наших файлів cookie, закриваючи це вікно повідомлення або продовжуючи використовувати наш сайт. Щоб дізнатися більше, перегляньте нашу оновлену Політику конфіденційності.

Прийняти