Перший український План сталої міської мобільності

Поділитися:
ДослідженняДумкаІнноваціїІнструкціяСвіт

Можливо, не всі про це знають, та в 2018 році ми із командою розробили для міста Миколаєва, спільно із містом та містянами, План сталої міської мобільності. Якщо ви формуєте свій список літератури на час карантину чи просто шукаєте щоб таке цікаве і корисне почитати, то можемо запропонувати вам, власне, ознайомитись із Планом сталої міської мобільності Миколаєва, що розміщено на сайті міської ради.


Це неформальний, в сенсі – не формалізований, на відміну скажімо від Генерального плану, інструмент міського планування, котрий окреслює поточну ситуацію із мобільністю у місті, описує (створює) поточну його транспортну модель (у Миколаєва це класична 4-крокова транспортна модель із типовою архітектурою і набором розрахунків), збирає візії щодо розвитку у основних стейкхолдерів (зацікавлених сторін), описує куди і як потрібно рухатися, та приводить ключові показники оцінки ефективності (KPI) для моніторингу впровадження.

Майже будь-яке сучасне європейське місто має такий інструмент. Крім того, для багатьох донорів, таких як Світовий банк і Міжнародна фінансова корпорація, ЄБРР, ЄІБ і т.п., наявність у міста Плану сталої міської мобільності є позитивним сигналом для відкриття фінансування місту. Це можна порівняти із бізнес-планом, який треба надати банку для отримання кредиту на розвиток власної справи.

План сталої міської мобільності Миколаєва – це дійсно перший приклад в Україні, коли подібний важливий інструмент розвитку міста було замовлено самостійно і із власної ініціативи міста. Це надзвичайно важливо при розробці подібних інструментів!

І наостанок. Недарма ми називаємо План сталої міської мобільності – «інструмент», а не, скажімо, «документ». Жодне місто, наскільки нам відомо, не покращилося за рахунок паперового чи електронного тексту із картинками. ПСММ – це процес, це залученість, це зміна світогляду, це інструментарій у вигляді транспортних моделей. Чим більше людей у місті дізнаються про цей підхід, зрозуміють його і приймуть до своїх думок, тим більше вірогідність, що місто здійснить потужний ривок у розвитку міської мобільності. Ми на це дуже сподіваємося, ми у це дуже віримо!
Будь-ласка, читайте, дивіться, погоджуйтеся і сперечайтеся, дискутуйте і поширюйте.

Сподобалось?

Підтримати
Опубліковано: 09.04.2020
МиколаївмобільністьПСММтранспортна модель

0 комментар(і/ів):

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Ми використовуємо файли cookie для аналітики та вдосконалення нашого сайту. Ви погоджуєтеся на використання наших файлів cookie, закриваючи це вікно повідомлення або продовжуючи використовувати наш сайт. Щоб дізнатися більше, перегляньте нашу оновлену Політику конфіденційності.

Прийняти