Маніфест: презумпція неефективності

Поділитися:
ДослідженняДумкаІнноваціїІнструкціяСвіт

Це коротке послання адресовано усім тим, хто бореться за кращий транспорт, кращу мобільність та краще міське планування для наших міст. Нерідко ви просите нас, як компанію, що займається транспортним консалтингом, допомогти вам в боротьбі з дивними, неефективними, а подекуди й просто недолугими рішеннями, які проштовхуються в ваших містах. Віднині проголошуємо презумпцію неефективності для всіх транспортних рішень та проектів! Всі пропозиції, проекти та ідеї, які планує впроваджувати ваше місто, мають вважатись неефективними до тих пір, доки не буде доведено зворотнє. Просимо, приєднуйтесь!

«Наше місто хоче зробити підземний пішохідний перехід! Допоможіть довести їм абсурдність цієї ідеї!», «У нас планують розширяти дороги в історичній частині міста! Це жах якийсь! Як їм довести, що цього робити не варто? Допоможіть зробити відповідні розрахунки!..» – от далеко не вичерпний перелік запитів, з якими до нас все частіше звертаються. Не подумайте, будь ласка, зле – ми завжди готові прийти на допомогу та зробити необхідні розрахунки та вказати методологію, а також приклади, які допоможуть обґрунтувати те, що ви маєте рацію, а ваші міські менеджери помиляються. Проте подивіться на цю ситуацію з іншого боку: вам не здається, що все тут обернулось з ніг на голову? Чи справді саме ВИ маєте доводити, що рішення неефективні?

Міські менеджери витрачають міські гроші. Ваші гроші. Якщо вони надумали побудувати підземний пішохідний перехід, перший в вашому невеликому місті, нехай ВОНИ спочатку обґрунтують що ці витрати потрібні та що вони є ефективними. Бюджетні гроші полюбляють облік та підрахунок: «Ви плануєте витратити 20 млн. грн. на об’єкт транспортної інфраструктури, а яким є очікуваний економічний ефект? Можливо, якщо нема безпосереднього економічного, то очікується соціально-економічний ефект? І який же він? Та, звісно, було б цікаво побачити коефіцієнт ефективності капіталовкладень. Чи точно цей перехід має найкращі показники з-поміж інших транспортних проектів? Чи можна все подивитись?»

Якщо у вас в місті реорганізовують рух, спитайте у своїх міських менеджерів, які прийняли це рішення, якою є розрахункова затримка в мережі до та після реорганізації? Якою є середня швидкість? І покажіть різницю транспортних втрат в мережі до та після.

Та ні в якому разі не вступайте з ними в гру, за умовами якої подібні розрахунки робите ви. Якщо вас у це втягнули – ви на їх полі і ви вже, на жаль, програли. «А ваші розрахунки оце не враховують!», «А хто ви за освітою? Що саме дає вам право рахувати транспорт?», «Я не довіряю цим вашим комп’ютерним програмам!» – от такі аргументи ви ризикуєте чути весь час протягом своєї боротьби. До моменту усвідомлення програшу та безпорадності.

Віднині все має бути інакше! Вони мають вам, а не ви їм, довести, що це рішення варте реалізації та ефект детально розраховано. Не «добре», «покращить», «ефективно», а цифри! В іншому випадку виникає потреба у втручанні тих, хто слідкує за ефективністю витрачання бюджетних коштів.

Приєднуйтесь!

Сподобалось?

Підтримати
Опубліковано: 03.11.2017
ефективністьманіфестмобільність

1 комментар(і/ів):

  • Чотири запитання до ініціаторів рішення про тролейбусну лінію на Ірпінь - Блог команди Про мобільність

    07.06.2022 о 01:06

    […] […]

    Відповіcти
Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Ми використовуємо файли cookie для аналітики та вдосконалення нашого сайту. Ви погоджуєтеся на використання наших файлів cookie, закриваючи це вікно повідомлення або продовжуючи використовувати наш сайт. Щоб дізнатися більше, перегляньте нашу оновлену Політику конфіденційності.

Прийняти