У Німеччині діє місячний проїзний у транспорті за 9 євро. Наскільки він ефективний?

Поділитися:
ДослідженняДумкаІнноваціїІнструкціяСвіт
Фото: Pixabay

У Німеччині з початку літа діє проїзний, який за 9 євро дозволяє впродовж місяця необмежено користуватися приміськими та регіональними поїздами по всій країні. Для порівняння, раніше добовий квиток у Берліні коштував 7,70 євро.

Такий крок не залишився без уваги. Протягом першого місяця пропозицією скористався 21 мільйон людей. Це спонукає до думки, що забезпечення привабливої ціни на громадський транспорт є запорукою його популярності та успішності. Та чи справді це так? Чи повинні ми просто зробити громадський транспорт дешевшим або навіть безкоштовним, а зміна мобільності буде завершеною справою?

На думку експерта з громадського транспорту в PTV Group Рімберта Шюрманна все не так просто. “Низька ціна квитка, безсумнівно, може бути стимулом до користування громадським транспортом, але часто не для тих, кого потрібно переконати пересісти: водіїв автомобілів”, – вважає експерт.

Хорошим прикладом є місто Таллінн. У столиці Естонії запровадження безкоштовного громадського транспорту у 2013 році не призвело до скорочення кількості автомобільних поїздок. Кількість користувачів громадського транспорту зросла, але більше, ніж половина всіх поїздок на роботу все ще здійснюється на автомобілях.

“Пасажирам важко змінити свої давні звички мобільності. Ми бачимо цей ефект також у Німеччині, де проїзним квитком за 9 євро в основному використовується для подорожей на відпочинок”, – пояснює Рімберт Шюрманн.

Масове розширення послуг громадського транспорту

Дослідження Берлінського інституту мобільності показало, що автомобіль все ще залишається найшвидшим варіантом для подорожей у багатьох містах. Час у дорозі в громадському транспорті був у середньому вдвічі довший, ніж у відповідній поїздці на автомобілі.

“Ми всі хочемо дістатися від А до Б якомога легше, комфортніше та швидше. Якщо автобусом я долаю відстань у два рази довше, ніж автомобілем, якщо мені доводиться часто міняти маршрут або в певний час доби немає сполучення, зрозуміло, що я виберу автомобіль”, – говорить Рімберт Шюрманн.

Також обов’язковою умовою є регулярність руху. Це означає, що послуги місцевого громадського транспорту – особливо в сільській місцевості – потребують значного розширення, в ідеалі, на загальнонаціональній основі.

Щоб досягти цього, необхідно відповідним чином розширити інфраструктуру. Оскільки проєктам залізниці та метро передує тривалий процес планування, автобусний транспорт та його електрифікація відіграють тут важливу роль. Це дозволить у короткій перспективі швидко збільшити пропозицію громадського транспорту.

Поєднання громадського транспорту з іншими видами транспорту

Люди все частіше приймають спонтанні рішення про те, як найкраще дістатися до місця призначення. В містах вони мають у своєму розпорядженні численні варіанти пересування:

їзда на велосипеді

поїздка на автобусі

спільне використання автомобіля

електросамокат для подолання останньої милі до місця призначення.

Громадський транспорт має бути пов’язаний з іншими режимами мобільності. Щоб користувачі могли якомога легше переключитися з потяга на шеринговий автомобіль чи велосипед, відстані між ними мають бути якомога коротшими. Наприклад, таким рішенням може бути хаб мобільності, де об’єднані різні види транспорту.

“Не менш важливим є інтегрований цифровий сервіс для всіх цих режимів і процесів їх бронювання в одній програмі. Так користувачі можуть легко, швидко та гнучко вирішити, як найкраще дістатися від точки А до точки Б у певній ситуації”,  — говорить Рімберт Шюрманн.

Зв’язок громадського транспорту з активними режимами пересування, такими як піші прогулянки та їзда на велосипеді, також відіграє свою роль. Наприклад, поєднання поїздок на велосипеді та поїздів дає змогу долати великі відстані та відкриває великий потенціал для збільшення кількості екологічно чистих поїздок.

Зручна та безпечна велоінфраструктура робить привабливим варіант велосипед + поїзд. Будівництво безпечних велопарковок на залізничних станціях є ще одним важливим фактором, який заохочує більше людей їздити на роботу велосипедом і потягом.

Підвищення комфорту

Користувачі громадського транспорту знають його слабкі сторони: затримки поїздів і автобусів, складне тарифне меню, брудні зупинки тощо.

Крім асортименту послуг і якості сполучення, інші аспекти також є вирішальними для привабливості громадського транспорту. Наприклад, комфорт транспортного засобу або зручне обслуговування з чіткою системою продажу квитків і хорошою інформацією про розклад – ідеально в реальному часі.

Зробити водіння менш привабливим

На додаток до цих згаданих заходів стимулювання, які розширюють і покращують громадський транспорт, є ще один важливий важіль для сприяння змінам у мобільності.

“Щоб більше людей відмовилися від своїх автомобілів, водіння має стати менш привабливим. Такими стимулюючими заходами можуть бути, наприклад, платні місця для паркування, обмеження доступу чи швидкості або запровадження міського збору. Зазвичай такі заходи спочатку непопулярні, але вони підтримують екологічні види транспорту та допомагають людям змінити свою поведінку щодо пересування. І це те, що нам потрібно для успішного формування стійкої мобільності майбутнього”, – резюмує Шюрманн.

Сподобалось?

Підтримати
Опубліковано: 18.08.2022
Лев Іванець
громадський транспортмобільністьНімеччинастала мобільність

0 комментар(і/ів):

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Ми використовуємо файли cookie для аналітики та вдосконалення нашого сайту. Ви погоджуєтеся на використання наших файлів cookie, закриваючи це вікно повідомлення або продовжуючи використовувати наш сайт. Щоб дізнатися більше, перегляньте нашу оновлену Політику конфіденційності.

Прийняти